Historie

Veldruiters sinds 1966

In het jaar 1966 werd er door een groepje enthousiaste ruiters en amazones, de paardensport beoefend bij Toon van Wijk aan de Schadewijkerweg te Odijk.

Dit ging nogal provisorisch. Dat was het moment, dat enkele ruiters, de heren Peek, Heintz, Verhagen en van Wijk, De Landelijke Rijvereniging en Pony club de Veldruiters hebben opgericht op 28 juni 1966. Deze naam werd bedacht door Gert Verhagen, omdat deze zandbak midden in het weiland lag.

In 1972 zijn de Veldruiters verhuisd naar de Burgweg, bij fam Peek.

Er werd een prachtige manege aangelegd met drainage (puin en takken) en er werd een echte kantine gebouwd. De vereniging groeide mede doordat de Dhr. Peek veel pony’s en paarden had en deze verhuurde. We kregen in die tijd meer instructie en er werd zowel club als privé lessen gegeven.

In 1974 heeft Dhr. v. Voorts een bak achter zijn huis aangelegd voor de Werkhovense Veldruiters. Onze vereniging bestond toen uit 150 leden. De onderlinge wedstrijden werden nog altijd in Odijk gehouden.

In 1979 kregen we de accommodatie aan het oude voetbalveld van de Auroraboys met de oude vervallen kantine. De lessen bij fam. v. Voorts gingen naar de bak aan de Beverweersteweg en in Odijk bleven we ook bij fam. Peek rijden. De vereniging bestond vanaf die tijd ook uit een menclub. Er werden mencursussen gegeven, en velen haalde hun koetsiersbewijs. In 1984 organiseerde we zelfs een officiële mendag in Cothen.

In 1985 kwam de nieuwe kantine in zicht, maar er moest nog veel gespaard worden. Er kwamen acties zoals pennenverkoop, donateurs, grote clubactie, kalender en kaartenverkoop en de legendarische rommelmarkt. In 1987 kwam eindelijk de subsidie voor de kantine en kon de bouw beginnen. In 1988 werd de kantine geopend door loco-burgemeester Mevr. v. Echteld.

Ruim 24 jaar hebben we met veel plezier gebruik gemaakt van de lokatie aan de Beverweertseweg. De lessen in Odijk zijn door terugloop komen te vervallen. Diverse jaren gingen we elk jaar een weekend op kamp naar Kootwijkerbroek en organiseerden we ieder jaar weer een strandrit en diverse jeugdactiviteiten, verder zorgde de rommelmarkt voor een extra centje voor onze clubkas en organiseerden we sinds 2000 een steeds groter wordend Concours Hippique. De eerste drie jaar werd deze op het Rijneiland in Odijk gehouden. Sinds 2004 hebben we gebruik mogen maken van een schitterde locatie in Werkhoven bij fam. van Winden.

Al jaren was bekend dat De Veldruiters uit moesten kijken naar een nieuwe accommodatie. Eind 2011 was het dan zover. We zijn begonnen met de aanleg van de rijbak op onze nieuwe accommodatie. Sinds 2012 hebben we een 20×80 Agterberg bodem in gebruik en organiseren we op de club officiële KNHS dressuurwedstrijden. Met veel enthousiasme en inzet hebben we veel zelf weten te realiseren voor onze nieuwe accommodatie. Dit was niet mogelijk geweest zonder hulp van onze trouwe vrijwilligers en sponsoren.

In 2016 hebben we een spectaculair Jublieum Concours georganiseerd. Onze vereniging bestond 50 jaar en het Concours 15 jaar. Dat was reden voor een mooi feestje. Na een geslaagde concoursdag werd de grote tent omgebouwd tot feesttent. De avond begon met een reünie waarbij ruim 200 leden en oud-leden aanwezig waren. Er was een nostalgie-hoek waarin de Veldruiters in vogelvlucht door de jaren heen te zien waren. Groot succes was de powerpoint-presentatie van foto’s en filmpjes uit de oude doos! De avond werd afgesloten met een gezellige DJ en er werd tot in de kleine uurtjes flink gedanst. Dit Jubileum Concours was tevens het laatste grote Concours dat werd georganiseerd.

Sindsdien is het aantal dressuurwedstrijden op eigen locatie uitgebreid. Daarnaast is in 2017 de Veldruitercompetitie in het leven geroepen. Deelnemers die minimaal 4 wedstrijddagen hebben deelgenomen aan onze wedstrijden maken kans op het winnen van een competitieprijs aan het einde van ons wedstrijdseizoen.

Het is gebleken dat we met zo’n 100 leden een kleine, maar veerkrachtige vereniging zijn. Er is veel gezelligheid en iedereen steekt op z’n tijd de handen uit de mouwen.

De Veldruiters is een vereniging waar iedereen zich thuis kan voelen.

Een vereniging waar geen tweede van is!!


Nog leuke Veldruiterfoto’s om te delen?


%d bloggers liken dit: